grafológusA grafológia történet közel 500 éves tudományos múltra tekint vissza. Az egészen biztos, hogy az írás XV. századi elterjedése hívta életre tudomány formájában de vannak ókori utalások is az íráselemzés lelki vonatkozásaira.

A “grafológia” szó a görög grafo (=írás), valamint a logosz (=tudomány) szavak szó összetételéből hozta létre Jean-Hippolyte Michon és először 1871 November 18.-án, a Le Journal de l’Autographe folyóiratban használta. „A toll mozdulatainak fiziológiai okai vannak és ezek az agy befolyása alatt állnak”.

8 évvel kévőbb már kongresszust szerveztek Francia országban és az íráselemzés szép lassan tudománnyá nőtte ki magát. Önismereti kérdésekben, munkaerő kiválasztásban, bírósági tárgyalásokon, párkapcsolati kérdésekben, stb. mind teret nyert a grafológia.

A grafológia történet-ében először Magyarországon 2003-ban a grafológus tevékenységet államilag elismert szakmává nyilvánította az Oktatási Minisztérium.

Mára több vizsgálati irányzat terjedt el és örved népszerűségnek a grafológusok körében:

  • rendszerszemléletű grafológia
  • francia grafológiai irányzat
  • pályaválasztási és pályaalkalmassági vizsgálat
  • holisztikus irányzat
  • rezonometria
  • rajzelemzés

 

Mindegyiknek megvan a maga helye és jól meghatározott feladata az íráselemzés rendszerében.

A grafológia jövője

Finnországban 2016-tól nem oktatják a kézi folyóírást, helyette gépelni tanulnak a gyerekek. Nyomtatott kis és nagybetűket továbbra is oktatnak. Milyen hatással lesz ez a grafológus szakmára? Véleményünk szerint semmilyenre. Ha ez a szemléletmód az egész világon elterjed akkor a szakmánk kicsit átalakul, változik, új elemekkel bővül és ez így van rendjén. Változik a világ, benne az emberek tehát a grafológusok is.

Bővebben az írásról